Suna acumRezervare

Manastirea Halmyris, inchinata Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, se afla in localitatea Murigiol, din judetul Tulcea. Cei doi sfinti mucenici, ale caror Sfinte Moaste se afla astazi spre inchinare in biserica manastirii, sunt sfintii cu cele mai vechi Sfinte Moaste de pe teritoriul Romaniei.

Cetatea antica Halmiris - Halmyris - se afla in nord-estul Dobrogei, la mai putin de trei kilometri spre rasarit de satul Murighiol. Orasul numit "Halmyris" apare mentionat inca din secolul I. Este spus ca se alfa in apropierea lacului Razelm. In trecut, acest lac s-a numit Halmiris, care inseamna "apa sarata". Cetatea Halmiris a fost un important centru comercial si militar al Imperiului Roman, pentru asezarea ei la intersectia drumurilor terestre, fluviale si maritime ale vremii.

Catre sfarsitul secolului al IV-lea, orasul era fortificat, iar in interiorul lui, functionau o basilica si un centru episcopal. Cetatea a fost distrusa in urma unei invazii barbare. Minunea s-a petrecut. La inceputul secolului VII-lea, intre ruinele cetatii, au fost descoperite resturile unei biserici, datand din prima jumatate a secolului al IV-lea.

Ruinele fortaretei antice din orasul Halmyris au fost descoperite intre doua localitati ale judetului Tulcea, Murighiol si Dunavatul de Jos. Santierul arheologic a fost deschis in anul 1981. Abia in anul 2000 a fost descoperita o biserica episcopala. Mai mult, in ziua de 15 august 2001, in cripta de sub Altarul bisericii au fost descoperite Sfintele Moaste ale celor doi Sfinti Martiri, Epictet si Astion (+2 iulie 290). Osemintele celor doi martiri locali au fost identificat in baza unui rest de inscriptie, in limba greaca.